Eigenlijk moeten we ons schamen. We zijn één van de rijkste landen in de wereld. En ruim 900.000 mensen leven onder de laagste armoedegrens. Ruim 376.000 mensen leefden al 4 jaar in armoede. Bij Opstaan & Opvallen worden we er boos van. Woedend zelfs. Want hoe kan het dat in Nederland nog steeds kinderen zijn die zonder ontbijt naar school moeten? We begrijpen dat jij als beroepskracht diezelfde woede kent. Herken je het gevoel dat je de druppel op de gloeiende plaat bent omdat je je klanten nooit volledig kan helpen? Want armoede los jij nooit op. Precies daarom is het belangrijk dat je zelf scherp blijft in het herkennen, erkennen en begrijpen.

Armoede 1

Armoede is geen keuze

Denk jij 'armoede in Nederland is een keuze. Dan werk je maar wat harder'? Dan is deze training niet voor jou bedoeld. Ben je benieuwd wat er in een mensenleven kan gebeuren waardoor je van de regen in de drup raakt - lees dan vooral verder.

Bij O&O weten we dat armoede geen keuze is. Steeds meer Nederlanders die hard werken maken kans om onder de armoedegrens te zakken. En dan? Ondanks de vele regelingen op landelijk en gemeentelijk niveau blijkt alle inzet vaak onvoldoende om mensen echt te helpen.

Wat gebeurt er om ons heen?

Stijgende energieprijzen, inflatie, dure brandstofprijzen, voedselprijzen die hard stijgen. Al deze elkaar-rap-opvolgende veranderingen zorgen voor enorme problemen. En jij? Als beroepskracht los je het niet allemaal op voor bewoners, inwoners of klanten. En toch: het frustreert mateloos als je iedere keer merkt dat betalingsachterstanden toenemen, gesprekken uit de hand lopen of situaties in klantencontacten ontsporen.

Armoede 2
Kleine plaatjes in de website-5

Doet de klant er echt toe in je organisatie?

Digitalisering, klantperformance, prestatie-indicatoren en efficiëntie in (lean)processen hebben in de organisatie waar jij werkt ook de aandacht. Is er dan nog wel voldoende aandacht voor de mens? En waar komt die klant eigenlijk vandaan - wat speelt er in de verschillende belevingswerelden? Eigenkracht, de participatiemaatschappij en zelfredzaamheid. Lukt dit wel bij iedereen? Zijn wij, en de soms stroeve hulpverlening, hier nog wel op aangehaakt? Armoede, trauma’s, laaggeletterdheid, verstandelijke beperking, verslaving, psychiatrie, ‘anders zijn’ en de taal (nog) niet goed beheersen maken ‘meedoen’ vaak moeilijk.

Jij weet dat alle bovengenoemde onderwerpen allemaal ingrediënten zijn  voor ongeduld, onbegrip, frustratie en zelfs agressie. Spreken wij als medewerkers altijd tactvol, en is er stil gestaan bij de afhankelijkheidsfactor die vele klanten van jou hebben?

Wij trainen voor verandering. Juist op het gebied van armoede.

Dat drijft ons: medewerkers van organisaties leren hoe zij het verschil kunnen maken bij klantcontacten. In deze maatwerk training leer je stilstaan bij het verhaal achter de mens, én de verhalen achter de voordeur. De persoon achter de zin 'ik kan deze factuur niet betalen' heeft vaak een verhaal waar je stijl van achterover slaat.

Armoede 1

Wat gaan we doen

Deze training bestaat uit twee dagdelen. In deze dagen gaan we de volgende onderwerpen behandelen:

 • Oordelen en veroordelen van armoede
 • De theorie van schaarste
 • Het effect van armoede in Nederland op het brein én de gevolgen in gedrag daarvan
 • We spelen het spel 'een arm om armoede' waarbij je onmogelijke keuzes ervaart en bediscussieert met collega’s
 • Hoe je op subtiele signalen let je tijdens klantencontacten & huisbezoeken
 • Op welke manier jij wél het verschil kan maken

Tijdens de training oefen je ook samen met een acteur. Zo kijk je welke signalen jij kan oppikken die duiden op kwetsbaarheid van het huishouden en leer je armoede en andere lastige thema’s bespreekbaar maken met bewoners. Ook leer je welk verschil je kunt maken bij je bewoners door armoedeproblematiek scherp te kunnen formuleren.

De leeropbrengst

Na deze training ...

 • Heb je meer begrip voor de onmogelijke keuzes waar bewoners die worstelen met armoede voor staan.
 • Herken je subtiele signalen tijdens huisbezoeken.
 • Ben jij je bewuster van jouw rol in het oplossen van individuele armoede vraagstukken.
 • Ben je actief aan de slag geweest met een zwaar inhoudelijk onderwerp als armoede.
 • Ben je beter onderlegd om bij je opdrachtgever je zorgen over een kwetsbaar huishouden te uiten.
 • Weet je welk verschil JIJ kan maken.
de opbrengst

Kunnen we je helpen?

Run je een vrijwilligersorganisatie? Leid je een team bij het Leger des Heils? Of werk je in of aan een vrijwilligersinitiatief om de wereld beter te maken? Dan zijn we er voor je! Twee keer per jaar bieden we deze training kosteloos aan. Niet gratis, wel kosteloos. Meld je bij ons en vertel waarom juist jóúw organisatie door ons geholpen moet worden.

Aanvraagformulier

  Ik wil

  Ik ga akkoord met het verwerken van mijn persoonsgegevens