Van feedback naar feedforward
Laat jij oude koeien in de sloot?
Hoe komt het dan dat we in samenwerkingsverbanden nog druk zijn met feedback willen geven? Wil jij in deze tijden van grote verandering kennismaken met één van de nieuwste communicatiemethodes op het gebied van samenwerken? Kom dan leren hoe je oude koeien in de sloot laat en samen vooruit kijkt in onze tweedaagse training Feedforward! Deelnemers blijken na de training in de praktijk direct een nieuwe stijl van samenwerken zien, waardoor je succesvol samenwerken verheft tot een kunst.
Kijk je ook vooruit?
Je hebt een drukke werkweek en er wordt best wat van je verwacht in je dagelijkse werk. Om je heen constateer je dingen die anders en efficiënter kunnen in de werkprocessen. Soms zie je deze dingen zelfs terug in het gedrag van collega’s of leidinggevenden. Enerzijds wil je niet de betweter zijn; anderzijds wil je ook dat werkzaamheden effectiever en beter verlopen. Het kán namelijk sneller en makkelijker. Feedback geef je niet, want dat blijkt nogal lastig. Maar voor succesvol en gelijkwaardig samenwerken is het geven en ontvangen van informatie essentieel. Toch wordt feedback vaak ervaren als kritiek, en niet altijd gewaardeerd. Hoe dan wel?

Het kan namelijk ook anders
Bij de training Feedforward leer je hoe je iemand tot ander gedrag aanzet wanneer hij/zij iets doet (of juist niet doet) waar jij last van hebt. Feedforward is erop gericht om belemmeringen vanuit collega’s weg te nemen, die in de weg staan om je werk op een goede en effectieve manier te doen. Het is een veel effectievere variant dan feedback. Je gaat namelijk uit van de gezamenlijke toekomst - in plaats van zout gooien op de slakken uit het verleden. Richten op een positieve toekomst is vaak fijner dan terugkijken. Dat levert constructievere gesprekken op, en maakt samenwerken makkelijker. Ook voor de moeilijk bespreekbare onderwerpen.
Het programma

Dag 1
Tijdens de eerste dag focussen we ons op het volgende:
- Wat is feedback en wanneer werkt het?
- Wat is feedforward en wanneer zet je het in?
- Hoe geef én ontvang je feedforward?
- Wat als het niet werkt?
- De kracht van complimenten
Je oefent op verschillende manieren met het toepassen van feedforward, en krijgt een persoonlijke oefenopdracht. Na de trainingsdag kijk je thuis de E-learningmodule 'Omdenken', en oefenen je met het toepassen van de stappen van feedforward. Je schrijft een reflectieverslag over wat wel en wat niet lukt.

Dag 2
Op dag 2 blikken we terug naar wat je geleerd hebt en nemen we het huiswerk door. Deze dag speelt een acteur ook mee.
- Wat lukt wel en wat lukt nog niet?
- Inventariseren van knelpunten en successen
- Verder oefenen met de feedforward techniek met een acteur
- Maken van teamafspraken om feedforward te borgen
- Opstellen van persoonlijk actieplan
Wat ga je leren?
Na afronding van de training behaal je heel wat resultaten. Je ...
- kent het werkzame principe van feedforward
- kent het verschil tussen feedforward en feedback
- geeft effectief samenwerken een vernieuwde dynamiek
- kunt kritiek ombuigen naar een nieuwe manier van werken waar iedereen baat bij heeft
- kent je eigen belemmerende opvattingen en overtuigingen rondom feedback geven
- laat voorbeeldgedrag zien en stimuleert collega’s om onderling gemaakte afspraken na te leven

Leer vooruit te kijken
Het is tegenwoordig lastiger dan ooit om emoties te managen of om collega's aan te spreken op hun gedrag. Succesvol samenwerken met elkaar? Volg de training Feedforward. Vraag vrijblijvend meer informatie aan via het onderstaande formulier.
Aanvraagformulier