Inclusie op de werkvloer met interculturele communicatie

"De voorkeur gaat uit naar een vrouwelijke kandidaat." Ouch - ongetwijfeld heb je deze zin regelmatig in vacature-omschrijvingen zien staan. Iedere organisatie wil bijdragen aan inclusie, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Helaas zorgen zulke uitspraken in de praktijk voor het tegenovergestelde: je sluit groepen uit. Worstel je met het verkrijgen van een representatief beeld van je werkmaatschappij? En wil je je organisatie aantrekkelijker maken voor alle doelgroepen? Deze training wordt regelmatig door HR-afdelingen afgenomen. Want omgaan met culturele verschillen gaat dus niet alleen over het leren wat de ander anders maakt. Het gaat ook om de connectie met wat jijzelf voelt, vindt én denkt in je omgang met anderen.

Cultuur

Een training op maat

Je wil goed aansluiten bij al je doelgroepen - dat begrijpen wij. Je wil voorbij de 'verschillen', de aansluiting vinden. En daarom maken we voor iedere organisatie een training op maat. In de basis bestaat de training uit één trainingsdag en een terugkom-dagdeel. Vóór aanvang starten we altijd met een intake en een klantenanalyse. We sluiten aan bij wat jij, jouw team en jouw bedrijf nodig hebben om die volgende stap te maken.

Het basisprogramma

In de basis bestaat de dag uit vier delen:

 • de kern van effectieve interculturele communicatie
 • migratie & integratie
 • emoties: een allesverbindende taal
 • ken jezelf & sluit aan bij de ander

Tijdens de training oefenen we ook met verschillende vaardigheden:

 • goed luisteren naar mensen met een accent
 • oppikken van non-verbale signalen en die juist lezen
 • aansluiten in de mate van directheid bij de ander
 • woonculturen & leefstijlen
 • motiveren door interculturele communicatie
de opbrengst

Oefenen met acteurs

In al onze trainingen staat inclusie centraal. En om dagelijkse situaties goed na te kunnen bootsen, oefen je in deze training met acteurs. Meestal zijn dit er twee, met een niet-Nederlandse achtergrond. Samen behandelen jullie alledaagse (werk)situaties, die jij in de praktijk tegenkomt. Door je te verdiepen in de unieke communicatie van verschillende culturen én bewust te worden van je eigen reacties, leer je aansluiten op emotioneel niveau.

Intercultureel werken?

Ook je inclusieve vaardigheden ontwikkelen om goed met de dynamiek van diversiteit om te gaan? Vraag dan meer informatie aan via het aanvraagformulier onderaan deze pagina.

Boos

Maatwerk uitbreiden

Sommige van onze klanten combineren deze training met de training 'Agressie de baas met EI'; om de vaardigheden van hun personeel optimaal te blijven trainen - in welke situatie dan ook. Wil je ook een maatwerk aanbod? Neem contact met ons op.

Aanvraagformulier

  Ik wil

  Ik ga akkoord met het verwerken van mijn persoonsgegevens