Sinds 2015 wonen in Nederlandse buurten en wijken steeds meer mensen die door persoonlijke omstandigheden niet goed kunnen aarden. Of het nu gaat om een psychologische of psychiatrische aandoening, dementie of fysieke beperking - deze bewoners vertonen ander gedrag dan hun buren. Dat zorgt voor onderlinge spanningen, en vergt steeds meer van huisartsen en hulpverleners. Maar ook van jou. Want als corporatiemedewerker of zorgverlener heb je een verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid - en geluk. Alleen: hóé doe je dit?

Oma

Meer wederzijds begrip

Stel je voor: je oudere cliënt loopt binnen met 5 ruggen aan cash, een nieuwe bontjas en de halve Kalverstraat in haar tassen. Hoe reageer je daarop? En hoe spreek je haar aan?

Want mensen zijn niet vreemd. Ze doen alleen soms vreemd. Kom jij in je dagelijkse werkzaamheden in aanraking met onbegrepen gedrag? Bijvoorbeeld omdat je bij een woningcorporatie, de politie, een apotheek, in de financiële dienstverlening of een ziekenhuis werkt? Dan vormt deze training de gids die jij nodig hebt om jouw werk met passie uit te voeren - zonder onbegrip, maar mét kennis van anderen en vooral van jezelf.

Wat ga je doen?

In deze maatwerktraining brengen wij in het voortraject samen met jou in beeld welk gedrag van jouw bewoners/cliënten de grootste uitdagingen met zich meebrengt. En zorgen we voor een maatwerk aanpak. In de basis bestaat deze training uit 2 dagen. Afhankelijk van de behoefte, de sector en eerdere leerervaringen personaliseren we jouw traject. Je leert niet alleen hoe je bepaald gedrag herkent en ermee omgaat. Bij ons leer je ook welk oordeel jíj hebt over dit gedrag en hoe dit gekoppeld is aan jouw emoties. En: waarom dit een heel groot invloed heeft op hoe je ermee omgaat.

Winstwaarschuwing: met minder trainingsuren maken we ook minder organisatierendement 😉

Kleine plaatjes in de website
Langwerpig plaatje

Basisprogramma

Deze training wordt toegespitst op jouw behoefte. In de basis ziet het traject er als volgt uit:

Dag 1

 • de definitie van verwarde personen
 • het herkennen van zorgwekkende signalen
 • hoe effectief te handelen na het signaleren van deze signalen
 • het voeren van gesprekken met bewoners uit deze doelgroep

We behandelen ook verschillende soorten psychiatrische problemen, zoals psychoses en schizofrenie, en hebben ook aandacht voor bijvoorbeeld verslavingen. Jouw praktijkervaringen staan hierbij centraal.

Dag 2

Tijdens dag twee gaan we verdieping in. Zo kijken we naar:

 • Je eigen emoties bij onbegrepen gedrag
 • Hoe je je hoofd koel houdt en grenzen stelt
 • Aandachts- en ontwikkelstoornissen
 • Stemmings- en angststoornissen

Naast de bovenstaande verdiepingen ga je ook de praktijk in samen met een acteur.

Terugkomdagdeel

Ruim 12 weken na je laatste trainingsdag volgt een terugkomdagdeel. Hier krijg je de kans om datgene wat je lastig vindt nogmaals te bespreken en tips/trucs/adviezen te krijgen. Zo borgen we het rendement.

"Hoi ik ben Raaf. Het plafond heeft herinneringen aan mij."

Ook Raaf was onbegrepen. Door zijn buren, instantiemedewerkers en voorbijgangers. "Maar ik ben niet gek Marija." Benieuwd hoe onze Marija met Raaf in gesprek ging en zijn true colors leerde kennen?

De leeropbrengst

Na deze training ...

 • heb je ervaren hoe het is om stemmen te horen
 • weet je instrumentele agressie te onderscheiden van verward gedrag
 • heb je meer begrip voor gedrag dat voorkomt uit psychiatrische problematiek
 • weet je welke emoties bij jóú aangewakkerd worden en hoe die zich vertalen in jouw gesprekstechnieken
 • zet je bewuster je eigen emoties in om aan te sluiten bij de ander
de opbrengst

Kunnen we je helpen?

Dit jaar is het aantal incidenten met verwarde personen verdubbeld ten opzichte van 2021. Wil jij zorgen dat je collega's om kunnen gaan met deze situaties? Dan staan wij voor je klaar. Vul het onderstaande aanvraagformulier in, en wij komen bij je terug met een plan op maat.

Boos

Verwarring & agressie?

Zie je een toename in contacten met verwarde personen in je organisatie? Dan is de kans groot dat collega's ook vaker te maken krijgen met verbale en fysieke agressie. In deze training leer je onderscheid maken tussen frustratieagressie en verwarring. Onze klanten nemen meestal een maatwerktraject af waarin ze deze training combineren met de training 'Agressie de baas met EI'.

Wil je ook een maatwerk aanbod? Neem contact met ons op.

Aanvraagformulier

  Ik wil

  Ik ga akkoord met het verwerken van mijn persoonsgegevens